Wat verstaan we onder ‘circulair’?
Letterlijk betekent circulair: cirkelvormig, een afgesloten cirkel. In de context van duurzaamheid geeft het de kringloop van materialen en grondstoffen weer. In een circulaire economie gaan we zo efficiënt mogelijk om met de grondstoffen en bestaat er nagenoeg geen afval. Gebruikte materialen worden immers hergebruikt. De grondstoffen die nodig zijn, dienen hernieuwbaar te zijn zodat we deze niet uitputten.
Wist je dat…
De Nederlandse overheid een ambitieus doel heeft gesteld? Een volledig circulaire economie in Nederland in 2050. Lees het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 maar eens.
Circulair bouwen met hout
Circulair bouwen is onderdeel van de circulaire economie, zoals eerder omschreven. Je kunt hier op verschillende manieren mee om gaan:
- Gebruik maken van hout uit duurzaam beheerde bossen, bijvoorbeeld bossen met een FSC of PEFC certificaat. In deze bossen wordt geoogst op een manier die het bos niet uitput en het de kans geeft te herstellen.
- Houten elementen hergebruiken. De CO2 wordt op deze manier nog langer vastgelegd in de houten producten en gebouwen. Het bos kan gedurende die levensduur meerdere malen terug groeien.
Circulair bouwen is de toekomst
Dankzij het hernieuwbare karakter, lange levensduur en koolstofopslagcapaciteit is hout een onmisbare speler in de ontwikkeling van duurzaam bouwen. In lijn met de ambitie van de Nederlandse overheid – een volledig circulaire economie in 2050 – staat circulair bouwen met hout niet alleen voor innovatie. Het is een noodzakelijke stap in de richting van een ecologisch verantwoorde toekomst. Draag jij je steentje – of beter gezegd, houtje – bij?