Houten gevelbekleding aanbrengen

Een houten gevelbekleding geeft je woning, gebouw of tuin een prachtige en unieke uitstraling. De keuzemogelijkheden en variaties zijn bijna oneindig. Maar welke keuzes zijn de juiste en hoe maak je een gevel die een generatie mee gaat?

De juiste achterconstructie voorkomt problemen

Voordat je de planken aanbrengt die de gevelbekleding vormen, zal je eerst een achterconstructie moeten (laten) maken. Een dergelijke constructie wordt geplaatst op de ruwbouw van het gebouw. Een juiste achterconstructie bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Gevelfolie: het juiste type folie zorgt ervoor dat condens van binnen wel naar buiten kan, maar vocht van buiten niet naar binnen. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat én voorkomt vochtproblemen in de gevel. Let wel op: er is niet één type folie dat bij alle gevels past. Afhankelijk van de details van de gevel, kunnen wij adviseren welk type folie hier bij past.
  2. Tengelband: een klein detail, maar ó zo belangrijk. Deze band plaats je tussen de folie en de achterlatten. De tengelband voorkomt dat de folie op een verkeerde manier geperforeerd wordt door de schroeven, waarmee de achterlat bevestigd wordt. Daarmee voorkomt dit kleine stukje materiaal grote vochtproblemen in de gevel.
  3. Geveltape: gebruik speciale tape om de plekken waar twee stroken gevelfolie elkaar overlappen, waterdicht af te werken.
  4. Achterlatten: op de achterlatten worden uiteindelijk de planken van de gevelbekleding bevestigd. Zorg ervoor dat de achterlatten de juiste dikte hebben, zodat er voldoende ventilatieruimte is achter de gevelbekleding. Ga je voor een horizontale gevelbekleding? Dan kan een enkele laag latten voldoende zijn. Bij een verticale gevelbekleding is een dubbele laag latten vereist. Tot slot dienen achterlatten aan één kant afgeschuind te zijn, zodat regenwater er eenvoudig van af kan lopen.

Het bovenstaande is ook uitgebreid terug te vinden in de Houtwijzer Gevelbekleding.

Download de Houtwijzer

Welk profiel past bij jouw gevel?

Het profiel van de gevelplank is bepalend voor de uitstraling van de gevel en het gebouw in zijn geheel. Daarom is jouw persoonlijke smaak en voorkeur doorslaggevend. Wat vind je nou eigenlijk mooi? Maar net zo belangrijk is de vraag: welk profiel past bij mijn voorkeur?

De meest belangrijke keuze die gemaakt moet worden, is: breng je de gevelbekleding horizontaal of verticaal aan? Bij een horizontale gevelbekleding horen andere profielen dan bij een verticale gevelbekleding. Dit heeft alles te maken met afwatering: een profiel dat ontwikkeld is voor een verticale toepassing, zal wanneer het horizontaal gebruikt wordt het regenwater niet of niet goed af kunnen voeren. En dat kan weer tot vochtproblemen leiden.

Als je eenmaal gekozen hebt voor een horizontale of verticale gevelbekleding, dan zijn er nog steeds enorm veel varianten die toegepast kunnen worden. Wij helpen je graag bij de uiteindelijke keuze van het juiste profiel.

Details, details, details: cruciaal voor de gevel

Het belang van de juiste detaillering mag niet onderschat worden. De details kunnen het verschil maken tussen een gevel die na enkele jaren problemen vertoont of een gevel die decennia lang in topconditie blijft. Maar wat zijn deze details nu eigenlijk?

Hierbij kun je denken aan zaken zoals de juiste achterconstructie, zoals hierboven beschreven, maar ook het afschuinen van kopse kanten, toepassen van kopkantsealer, het gebruik van het juiste bevestigingsmateriaal en een juiste afstand tussen de planken zijn cruciale details. Al deze factoren zorgen ervoor dat het hout op de juiste manier kan ventileren. Dit voorkomt vochtproblemen die zeer schadelijk kunnen zijn voor de gevel en het gebouw.

Alle details staan beschreven in de Houtwijzer Gevelbekleding. Daarnaast voorzien wij je nog aanvullende tips en richtlijnen, specifiek gericht op onze Fiduna gevelbekleding.

Fiduna Verwerkingsvoorschriften

Onderhoud: wel of niet nodig?

Elke houten gevel is in principe onderhoudsvrij. Dat klinkt heel mooi natuurlijk, maar hier zit wel meer achter. Een houten gevel zal zonder onderhoud namelijk verkleuren en vergrijzen, onder invloed van de elementen (zon, regen, etc.). Een natuurlijk vergrijsde gevel kan absoluut zijn charme hebben.

Voer je totaal geen onderhoud uit? Dan zal de vergrijsde gevel na een tijdje wel vies worden. Er kan zich aanslag op vestigen die je ook op vlonders ziet. Met een minimale hoeveelheid onderhoud voorkom je dit, namelijk door de gevel jaarlijks te poetsen. Met wat water, zeep en een spons verwijder je de aanslag en blijft de gevel mooi grijs. Gebruik zeker geen hogedrukreiniger: hiermee beschadig je het hout.

Wil je geen grijze gevel, maar de natuurlijke kleur behouden? Dan is het toepassen van een kleursysteem noodzakelijk. Dit kleursysteem zal met enige regelmaat onderhouden moeten worden. Er zijn veel soorten kleursystemen. Wij adviseren graag over het middel dat voor jouw gevel het juiste is.

Contact