Engels vs. Frans schapenhek: de verschillen op een rij

Hoewel Engelse en Franse schapenhekken overeenkomsten hebben, zijn er diverse verschillen te benoemen. We lichten ze aan je toe.

Verschillen in uitstraling

Een duurzaam hekwerk met een landelijke uitstraling? Dat moet een kastanje hekwerk – oftewel schapenhek – zijn. Veruit de populairste stijlen zijn: het Engelse schapenhek en het Franse schapenhek. Hoewel ze overeenkomsten hebben, zijn er diverse verschillen te benoemen. We lichten ze voor je uit.

First things first: schapenhekken bestaan uit verticale, kastanje houten latten die door een dubbele gevlochten ijzerdraad verbonden zijn. Engelse en Franse schapenhekken zijn van vergelijkbare kwaliteit. Zowel qua levensduur en sterkte.

Kenmerken van een Engels schapenhek in het kort

 • Rustieke uitstraling
 • Grove afwerking
 • Verkrijgbaar in verschillende hoogtematen
 • Losse wikkelmethode van het ijzerdraad

Kenmerken van een Frans schapenhek in het kort

 • Strakkere uitstraling
 • Nettere afwerking
 • Verkrijgbaar in verschillende hoogtematen
 • Gestructureerde wikkelmethode van het ijzerdraad

Het verschil tussen een Engels en een Frans schapenhek

 1. De herkomst van de schapenhekken

Inkoppertje: het Engelse schapenhek komt uit Engeland, het Franse schapen hek uit… Frankrijk. Hoe kan het ook anders. Verschillende landen betekent ook verschillende productieprocessen, met name in de afwerking. Dit is meteen het grootste verschil.

Over het algemeen wordt het Frans schapenhek als strakker en netter beschouwd terwijl het Engels schapenhek juist gekenmerkt wordt door een robuuste natuurlijke vorm die juist minder strak is.

 1. Uitstraling van de latten en punten

Het Engelse hekwerk kenmerkt zich door een rustieke uitstraling. De latten zijn op een natuurlijke wijze gevormd en ogen daardoor wat grilliger. De punten aan de bovenkant van de latten zijn stomper en minder gestandaardiseerd. Daarbij vertonen ze een variatie in hoogte waardoor het een meer organisch en landelijk karakter krijgt. Van oudsher werden deze punten met een kapmes aan de latten gekapt.

Daarentegen heeft het Franse hekwerk strakkere lijnen. De latten zijn rechter en de punten aan de bovenkant spitser afgezaagd. Daarnaast zijn de punten gelijker qua hoogte, wat resulteert in een gestileerd en verfijnd uiterlijk.

 1. De hoogtematen van de hekwerken

Engelse schapenhekken variëren in hoogtematen, afhankelijk van de specifieke toepassing. Het kan hoger zijn voor meer privacy of lager voor een meer open uitstraling. De hoogtematen zijn op basis van Engelse maten in inches. Wij bieden 7 hoogtematen variërend van 50 tot 183 cm.

 1. Wikkeling van het ijzerdraad

Het ijzerdraad dat wordt gebruikt voor het bevestigen van de latten bij een Engels schapenhek is op een lossere, ongedwongen manier gewikkeld. Dit draagt bij aan de rustieke uitstraling en benadrukt het ambachtelijke karakter van het hek. Om te voorkomen dat de latten losschieten wordt per lat een kram (nietje) bij de onderste draad geplaatst.

Bij een Frans schapenhek is de ijzerdraadwikkeling juist strakker en meer gestructureerd. Hierdoor komen er geen krammen aan te pas. Het resultaat? Een nette en verfijnde uitstraling van het hekwerk.

Kies ik nu voor een Engels of Frans schapenhek?

Beide stijlen hebben hun eigen charme en eigenschappen. Afhankelijk van je behoefte en voorkeuren kun je een keuze maken. Kies je voor het Engelse schapenhek? Dan ben je verzekerd van een robuuste, natuurlijke uitstraling. Ga je voor een Frans schapenhek? Dan word je getrakteerd op een strakke, nette uitstraling. Uiteindelijk gaat het om jouw persoonlijke voorkeur. Wat je ook kiest, zowel het Engelse als het Franse schapenhek zijn van duurzame, hoge kwaliteit kastanje hout en voegen karakter toe aan elk landschap.