Welke houtsoorten logen uit?
Sommige houtsoorten kunnen uitlogen. Maar wat is “uitlogen” nou eigenlijk? En wat zijn de gevolgen hiervan? Wij leggen het graag uit.
Sommige houtsoorten kunnen uitlogen. Maar wat is “uitlogen” nou eigenlijk? En wat zijn de gevolgen hiervan? Wij leggen het graag uit.
Sommige houtsoorten bevatten bepaalde inhoudsstoffen. Dit zijn natuurlijke stoffen die de boom tijdens zijn levensduur opneemt uit de bodem of omgeving. Wanneer de boom tot plank of balk verwerkt wordt zitten deze stoffen nog in het hout. Wanneer het hout vervolgens buiten verwerkt wordt en nat wordt, kan het regenwater deze stoffen in zich opnemen. Op deze manier verlaten de inhoudsstoffen het hout en dat noemen we: uitlogen.
Niet iedere houtsoort loogt uit, want niet iedere houtsoort heeft dezelfde inhoudsstoffen in zich. Houtsoorten uit ons assortiment die kunnen uitlogen, zijn Kastanje en Eiken.
Is uitlogen een probleem? Nee, zeker niet. Maar toch is het belangrijk om er op de juiste manier mee om te gaan. Lees hier onder verder waarom.
Wanneer hout uitloogt, is het voornaamste gevolg dat dit een vlek achter kan laten op aangrenzende of onderliggende oppervlakken. Het water met de inhoudsstoffen van het hout komt in aanraking met een muur of vloer, droogt op en laat een vlek achter. Maar ook dat is niet altijd een probleem.
Wanneer dit water weg kan lopen in de grond, in gras of in een grindbak zal het ook geen vlek achter laten. Daarnaast kun je bij bepaalde harde ondergronden een dergelijke vlek ook heel eenvoudig weer verwijderen.
Belangrijk is om goed op te letten bij oppervlakken met een open structuur of bij stucwerk. Als hier een dergelijke vlek op komt, is deze zeer lastig te verwijderen.
Kastanje is één van de houtsoorten die uitloogt. Toch maakt men in landen zoals Italië al eeuwen lang complete gebouwen van Kastanje. Hoe doen ze dat dan?
Uitlogen voorkomen is in dit geval simpel: zorg ervoor dat het hout niet nat wordt. Dek het hout bijvoorbeeld tijdens de bouw af met zeilen. Zorg voor een ontwerp met overstekken, waardoor het hout ook ná de bouw niet nat wordt. Is dat niet mogelijk? Dan kan het hout beschermd worden met een beits, zodat het regenwater niet direct in contact komt met het hout.
Het is ook mogelijk om het hout wel te laten uitlogen, zonder dat dit problemen oplevert. Dit doe je door ervoor te zorgen dat het regenwater niet op een stoep blijft liggen, maar weg kan lopen in een grindkoffer of in aarde/gras. Plaats je bijvoorbeeld een Eiken pergola, waarvan de staander (al dan niet op een steun) in het gras staat? Dan zal het uitlogen van het hout geen enkel probleem opleveren! Nog vragen over uitlogen? Neem contact met ons op!