RVS of Verzinkt bevestigingsmateriaal?

Hout is een prachtig materiaal dat op vele manieren bevestigd kan worden. Voor wie authentieke pen-en-gat verbindingen te technisch zijn, zijn er gelukkig nog schroeven en bouten.

De verschillen

Bevestigingsmateriaal verdelen we grofweg onder in verzinkt en RVS bevestigingsmateriaal. Binnen beide categorieën zijn nog vele varianten mogelijk, maar om het begrijpelijk te houden zullen we daar niet te diep op in gaan.

Verzinkt bevestigingsmateriaal is doorgaans sterker dan RVS bevestigingsmateriaal en breekt minder snel. RVS heeft natuurlijk weer het voordeel dat het niet gaat roesten, wat bij verzinkt materiaal na een bepaalde tijd wel kan gebeuren.

Naast deze twee groepen zijn er ook nog de roestwerend gecoate schroeven. Deze schroeven combineren de sterkte van een verzinkte schroef met de roestwerende eigenschappen van een RVS schroef.

Sommige houtsoorten zullen een reactie vertonen in combinatie met verzinkt staal, wanneer het hout nat wordt. Het hout zal op plekken waar het in aanraking komt met het staal (bijv. bij een schroef) zwart uit slaan. Deze verkleuring is niet schadelijk voor het hout! Wel kunnen wij ons voorstellen dat je dit niet mooi vind. Lees in dat geval verder om te zien welke houtsoorten hier wel en geen last van hebben.

Verzinkt bevestigingsmateriaal

Bij de volgende houtsoorten kunt u verzinkt bevestigingsmateriaal gebruiken, zonder risico op zwarte verkleuring van het hout:

Bij de overige houtsoorten kunt u ook verzinkt bevestigingsmateriaal gebruiken, maar bestaat dus een kans op zwarte vlekken wanneer het hout nat wordt.

RVS bevestigingsmateriaal

Bij de volgende houtsoorten is het gebruik van RVS bevestigingsmateriaal aangeraden, om zwarte verkleuring te voorkomen:

Gebruik je deze houtsoorten in een toepassing waarbij een kleine zwarte verkleuring niet storend is? Dan kun je natuurlijk gewoon verzinkt bevestigingsmateriaal gebruiken.