Gladheid op vlonders

Een vlonder moet mooi zijn en lang mee gaan. Maar minstens zo belangrijk: hij moet niet te glad worden. Hoe voorkom je dit?

Waarom wordt een vlonder glad?

De meeste vlonders worden geheel of gedeeltelijk blootgesteld aan de elementen (regen, wind). Vanuit de omgeving zullen zich langzaam allerlei organismen op de vlonder vestigen. Denk hierbij aan (microscopisch) plantaardig materiaal uit bomen en struiken in de omgeving, dat door de wind op de vlonder terecht komt. Uiteindelijk zult u een groene aanslag op de plank gaan zien. En wanneer de plank vervolgens nat wordt, wordt deze aanslag een glibberig goedje. Voila: het resultaat is een gladde vlonder.

Ligt de vlonder helemaal droog, bijvoorbeeld onder een overkapping? Dan zul je van het bovenstaande geen last hebben.

Antislip profiel: helpt dit tegen gladheid?

Het antwoord is kort maar krachtig: nee. Een antislip-profiel helpt niet tegen gladheid. Deze naam wordt vaak gebruikt voor planken met enkele groeven in het oppervlak. Maar deze groeven maken de plank alles behalve antislip. Sterker nog: in de groeven van de plank kan vuil en aanslag zich makkelijker ophopen dan bij planken zonder groeven. Planken met dit profiel worden dus zelfs sneller glad.

Er zijn wel antislip oplossingen die écht werken. In openbare ruimtes zie je soms planken met daarop één of meerdere stroken van een zeer grove mix van epoxy met grind. Dit maakt een plank zeer stroef, maar de stroken epoxy zijn door het grind ook erg scherp. In de eigen tuin, waar mogelijk kinderen rondrennen of op blote voeten lopen, is een dergelijke plank dan ook niet aan te raden.

Zo voorkom je gladheid

Er voor zorgen dat een vlonder niet glad wordt, is eigenlijk vrij eenvoudig. Door je vlonder minimaal ééns per jaar te reinigen, voorkom je de ophoping van aanslag en vuil. Een schone plank is veel minder glad dan een vuile plank.

Het reinigen van de plank kun je eenvoudig doen, met een (harde) borstel en wat water. Eventueel kun je gebruik maken van zeep of een houtreiniger, wanneer schrobben met water niet voldoende is.

Let op: gebruik geen hogedrukreiniger. Hiermee beschadig je zonder het te zien het oppervlak van de plank.