Zo plaats je een vlonder

Uw voor- of achtertuin is natuurlijk niet compleet zonder houten vlonder. Op uw vlonder geniet u heerlijk van uw tuin, liggend op uw tuinset met een drankje in de hand. Maar hoe maak je nu een vlonder?

De ondergrond voorbereiden

Je begint je vlonderproject niet met de vlonderplanken, maar met alles wat er onder ligt. Waar in de tuin ga je de vlonder bouwen? Zorg ervoor dat dit stuk grond netjes egaal en waterpas is gemaakt. Gebruik als ondergrond bij voorkeur geel zand en geen zwart zand. Tip: kijk ook even na of er op deze locatie geen kabels liggen, voordat je deze met een schep of kraan doorsteekt.

Als de locatie gereed is, begin je met het aanleggen van een worteldoek. Daarmee voorkom je dat het onkruid straks tussen de planken van de vlonder door groeit. Op dit worteldoek leg je stenen tegels, ongeveer 1 meter uit elkaar verspreid over het volledige oppervlak van de vlonder. Deze tegels zijn de fundering van je vlonder. Ze voorkomen dat je onderliggers weg zakken in het zand. Daarnaast zorgen de tegels ervoor dat de onderliggers niet direct op de grond liggen, waardoor ze veel langer mee gaan.

Ben je van de details? Leg dan op de stenen tegels nog een klein rubberen plaatje, slechts enkele millimeters dik. Hierdoor ligt de onderligger straks ook vrij van de tegel en kan de gehele constructie nog beter ventileren. Ook dit komt de levensduur weer ten goede!

Kies de juiste materialen

Als de ondergrond helemaal tot in de puntjes voorbereid is, komt het leuke deel: het bouwen van de vlonder. Belangrijk is dat je een vlonder bouwt die nog vele jaren goed blijft. Om dat te bereiken, is een juiste materiaalkeuze erg belangrijk.

  1. Kies een stabiele onderligger. Eén waarbij de kans op werking (kromtrekken, etc.) klein is. Een kromme plank op een vlonder is vrij eenvoudig te vervangen, maar als één van de onderliggers krom trekt moet je een hele hoop planken verwijderen om deze te vervangen. Voorbeelden van bruikbare onderliggers zijn balken van geïmpregneerd naaldhout of Bangkirai.
  2. Kies de juiste vlonderplank. Natuurlijk is het belangrijk dat u een plank kiest die u mooi vind. Maar houdt ook rekening met andere eigenschappen van het hout. Wordt de vlonder niet intensief gebruikt? Dan kan een zachte houtsoort lang mee gaan. Is het een vlonder waar u in de zomer graag op zit te dineren, of een pad waar dagelijks overheen gelopen wordt? Kies dan voor een wat hardere houtsoort die minder snel slijtage zal vertonen. En zo zijn er nog veel zaken om bij na te denken. Laat u goed adviseren!
  3. Kies het juiste bevestigingsmateriaal. Bij sommige houtsoorten is een verzinkte schroef prima, andere houtsoorten vereisen een RVS schroef. Daarnaast zijn er ook clipsystemen, die ervoor zorgen dat u aan het oppervlak geen schroeven ziet. Vraag ons gerust naar de juiste bevestigingsmaterialen voor uw vlonder.

Afwerking en details

Een juiste afwerking en detaillering is net zo belangrijk als alle voorgaande stappen, zowel voor het uiterlijk als de kwaliteit van de vlonder. Denk bijvoorbeeld na over de zijkanten van de vlonder. Deze kun je afwerken met een kantplank of balk, zodat je niet onder de vlonder kunt kijken. Ook kun je met het eerder genoemde clipsysteem een vlonder creëren waarbij je aan het oppervlak geen schroeven ziet.

Een belangrijk detail is de afstand tussen de vlonderplanken. Zorg dat er altijd ca. 5 tot 10 millimeter ruimte tussen de planken zit. Een vlonderplank werkt namelijk altijd. De ene houtsoort meer dan de ander. In de winter zal een plank in de breedte uitzetten door de toegenomen vochtigheid en in de zomer zal de plank door de droogte weer krimpen. Zorg ervoor dat uw plank hiervoor de ruimte heeft.

Onderhoud: nodig of niet?

Laten we hier maar meteen met de deur in huis vallen: een onderhoudsvrije vlonder bestaat niet. Althans, niet als u een vlonder wilt die langdurig mooi en van hoge kwaliteit is.

De vlonderplanken zullen onder invloed van de elementen (zon, regen, etc.) gaan verkleuren en vergrijzen. Indien u dit niet mooi vind en de natuurlijke kleur van het hout wenst te behouden, zult u met enige regelmaat de planken van een laag olie of beits moeten voorzien.

Een natuurlijk vergrijsde plank kan ook mooi zijn. Het is dus niet altijd noodzakelijk om een olie of beits toe te passen. Doet u dit niet, zorg dan wel dat u minstens één keer per jaar de vlonder schoon maakt. Gedurende het jaar zal zich aanslag op de planken ophopen, wat de planken glad en vies maakt. Schoonmaken kan simpel met een harde borstel, water en eventueel wat zeep. Daarmee verwijdert u de (groene) aanslag en is u plank weer schoon en stroef.

Let op: gebruik nooit een hogedrukreiniger! Hiermee beschadigt u (zonder het te zien) het oppervlak van de planken. Dit oppervlak wordt ruwer, waardoor vuil en aanslag zich in de toekomst nog makkelijker en sneller op zullen hopen.