De levensduur van hout

Hoe lang gaat hout nou mee? Waarom blijft de ene houtsoort langer goed dan de andere? En waar ligt dit aan? Lees het hier!

De duurzaamheidsklasse van hout: wat is dat?

Iedere houtsoort heeft een duurzaamheidsklasse. Deze duurzaamheidsklasse is vastgesteld door uitgebreide testen in een laboratorium en/of in de praktijk. Duurzaamheidsklasse 1 is het hoogste, klasse 5 is het laagste. De duurzaamheidsklasse geeft aan hoe goed een bepaalde houtsoort bestand is tegen grondcontact. Hiermee kan dan weer een inschatting van de verwachtte levensduur gemaakt worden.

 

Wel of geen grondcontact

Grondcontact is, zoals de term al aangeeft, direct contact tussen hout en de aarde. Denk hierbij aan een paal of balk die in de grond staat, zoals bijv. bij een pergola of omheining het geval is. Contact met de grond is van grote invloed op de levensduur van hout. Kort gezegd: hout zonder grondcontact zal altijd langer mee gaan dan hout mét grondcontact. In de grond zitten schimmels en organismen die op een gegeven moment hout gaan aantasten, waardoor het gaat rotten.

Is er geen grondcontact? Dan kunnen de eerder genoemde schimmels of organismen het hout ook niet aantasten. In de meeste gevallen gaat hout zonder grondcontact daarom langer mee dan hout mét grondcontact. Zo zullen staanders van een pergola die op poeren of paalsteunen staan langer mee gaan dan staanders die in de aarde staan.

Het is mogelijk om hout te beschermen tegen grondcontact met Bison Rubber Seal, een milieuvriendelijk en makkelijk aan te brengen middel. Vraag hiernaar bij onze collega’s.

Contact opnemen

Levensduur bij grondcontact

Soms is grondcontact onvermijdelijk, zoals bij een omheining of boompaal. In dit geval is de duurzaamheidsklasse van hout belangrijk. Hoe hoger de duurzaamheidsklasse, hoe beter een houtsoort bestand is tegen de aantasting door grondcontant. Houtsoorten die goed tegen grondcontact kunnen zijn bijvoorbeeld Kastanje, Robinia, Eiken en Bangkirai.

Ook belangrijk is de dikte van het hout. Hoe dikker een paal, hoe langer het duurt voor deze doorgerot is. Zoekt u een zo lang mogelijke levensduur? Kies dan voor hout met een hoge duurzaamheidsklasse en een grote kopmaat of diameter!

Levensduur zonder grondcontact

Er zijn veel toepassingen waarbij grondcontact niet relevant is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schutting of gevelbekleding. Omdat het schuttingpaneel geen direct contact met de grond heeft, is de duurzaamheidsklasse plots niet meer heel relevant. Een schutting van geïmpregneerd naaldhout, met een lage duurzaamheidsklasse 4, kan zomaar tientallen jaren goed blijven. (voor de staanders, die wel in de grond staan, geld dit natuurlijk niet).

Let wel op: geen grondcontact betekend niet automatisch dat hout oneindig goed blijft. Voor een optimale levensduur is het belangrijk om hout op een juiste manier te verwerken. Een schutting bescherm je bijv. met een vuilplank en ook voor gevelbekleding zijn uitgebreide voorschriften beschikbaar. Ga je iets van hout maken? Informeer dan bij onze collega’s naar een juiste verwerking van het hout!

Contact