Zelf een poort maken

Het maken van een poort is geen hogere wetenschap. Vakmanschap is het wel degelijk. Denk jij dat je het zelf beter kunt? Dan helpen wij je graag op weg.

Welk hout gebruik je voor je poort?

Hier heb je volledige keuzevrijheid. Al onze houtsoorten zijn geschikt om te verwerken tot een poort. Bij onze producten zie je welke houtsoorten dit allemaal zijn.

Uiteraard helpen wij graag bij het maken van de juiste keuze. Iedere houtsoort heeft immers zijn eigen kenmerken. Wil je een licht, makkelijk hanteerbaar poortje? Dan zijn houtsoorten zoals Douglas of geïmpregneerd Naaldhout zeer geschikt. Ga je liever voor iets robuusts, dat tegen een stootje kan en lang mee gaat. Kies dan voor Kastanje of Eiken planken.

De precieze afmetingen van de planken zijn natuurlijk afhankelijk van de maat van de poort. Ook op dit punt helpen wij u natuurlijk graag bij het kiezen van de juiste producten.

 

Welk bevestigingsmateriaal gebruik ik?

Het verwerken van de planken tot een poortframe, kan natuurlijk niet zonder bevestigingsmaterialen. De planken verbind je met elkaar door schroeven. Afhankelijk van de gekozen houtsoort, kunnen dit verzinkte of RVS schroeven zijn. Indien gewenst, kunt u de planken middels lijm of kit extra stevig met elkaar verbinden.

Om de poort op te hangen heb je naast schroeven ook nog hengen, duimen en een grendel of slot nodig. Ook voor deze ijzerwaren kun je uiteraard bij ons terecht.

Hoe plaats ik mijn poort?

De poort wordt uiteraard opgehangen aan poortpalen. Wij gebruiken hier bij voorkeur vierkante Kastanje of Eiken palen voor. Graaf op de juiste plek een gat voor de palen, ca. 100 cm. diep. Plaats de palen in het gat en stel deze vervolgens waterpas af. Gebruik eventueel wat piketjes om de poortpaal in het gat vast te zetten. Stort vervolgens ca. 30 cm. zand terug en daarná pas beton (de hoeveelheid beton is afhankelijk van het formaat van de poort en de palen). Wacht vervolgens tot de beton droog is en vul het gat verder aan met zand.

Als de palen staan, bevestig je de duimen op de poortpalen. Om de kans op diefstal te voorkomen, kun je de bovenste duim ook ondersteboven monteren. Zo kan de poort niet meer eenvoudig van de duimen af gehaald worden.

Zorg dat je alles goed uitmeet vóórdat je de poortpalen geplaatst hebt. Je hebt door de duimen op de poortpalen te verschuiven nog wel een klein beetje flexibiliteit, maar meer dan een paar centimeter is dat niet.

Hang vervolgens de poort op de duimen en tot slot, bevestig de grendel of het slot op de poort en de poortpaal.

De poort toch door ons laten maken.

Al het bovenstaande klinkt heel eenvoudig. Toch vereist het maken en plaatsen van een poort een bepaalde maten van vakmanschap en handigheid. Twijfel je of dit aan jou besteed is? Of heb je simpelweg de tijd niet om zelf aan het timmeren te gaan? Dan maken wij natuurlijk graag een poort voor je. Onze houtbewerkers hebben ruime ervaring met het maken van allerlei soorten poorten. Doordat we onze poorten volledig met de hand maken, is maatwerk ook geen probleem. Zelfs de plaatsing van de poort op jouw locatie, kunnen we verzorgen.