Het beste tuinhout voor jouw buitenproject

Of je nu een schutting, terras of meubelstuk wilt maken. Het soort tuinhout dat je kiest bepaalt het uiteindelijke resultaat. Ontdek de mogelijkheden.

Zo kies je het beste tuinhout voor jouw toepassing

Het kiezen van het juiste tuinhout is essentieel voor de duurzaamheid en uitstraling van jouw buitenproject. Of je nu schuttingen, terrassen of meubels wilt maken, de houtsoort die je kiest bepaalt het uiteindelijke resultaat. Als houtexperts helpen we je graag een handje verder. In dit blog vertellen we waar je op moet letten bij het kopen van tuinhout en laten we je de voordelen ontdekken van populaire houtsoorten zoals Douglas tuinhout, geïmpregneerd tuinhout en eikenhout.

Wat is tuinhout precies?

Tuinhout is – zoals de naam eigenlijk al weggeeft – hout dat geschikt is om in de tuin te gebruiken. Het is geen houtsoort op zich. Meerdere houtsoorten kunnen als tuinhout gebruikt worden. De meest voorkomende varianten zijn Douglas tuinhout, geïmpregneerd naaldhout en eikenhout.

Douglas tuinhout: robuust en veelzijdig

Douglas tuinhout is een populaire keuze vanwege de robuustheid en de warme, natuurlijke uitstraling. Dit hout komt van de douglasspar en is van nature duurzaam en sterk (zolang direct grondcontact vermeden wordt). Het heeft een mooie roodachtige kleur die met de tijd vergrijst. Resultaat? Een charmante, rustieke look. Daarnaast is douglas tuinhout relatief betaalbaar en breed beschikbaar. Dat maakt het een uitstekende oplossing voor bijvoorbeeld schuttingen, pergola’s en overkappingen.

Geïmpregneerd tuinhout: duurzaam en weerbestendig

Een goed alternatief voor Douglas hout is geïmpregneerd tuinhout. Dit naaldhout is behandeld met een middel dat het beschermt tegen schimmels, insecten en rotting. Daardoor heeft het hout een lange levensduur (mits direct grondcontact vermeden wordt) én is het perfect voor toepassingen zoals vlonders, terrassen, pergola’s en schuttingen.

Eiken tuinhout: stijlvol en uniek

Een andere mooie optie voor in de tuin is eikenhout. Deze houtsoort biedt van nature een hoge weerstand tegen weersomstandigheden zonder extra behandelingen. Daarnaast heeft eiken een prachtige nerfstructuur en warme kleur. Stel je eens een vlonder, schutting of tuinbank voor in eikenhout – de elegante uitstraling en robuustheid zijn ongekend. Hoewel eiken iets duurder is dan Douglas hout of geïmpregneerd hout, biedt het een unieke combinatie van uitstraling en duurzaamheid.

Tips bij het kopen van tuinhout

 1. Bepaal het doel
  Kies het hout op basis van de specifieke toepassing. Douglas hout, geïmpregneerd tuinhout en eikenhout zijn geschikt voor de meeste tuindoeleinden. Maar een andere houtsoort – bijvoorbeeld kastanje – kan soms net wat beter passen. Wij adviseren je graag.
 1. Let op de afwerking
  Tuinhout komt in verschillende afwerkingen, van ruw tot geschaafd. Afhankelijk van de gewenste uitstraling en gebruik, kies je de juiste afwerking.
 1. Duurzaamheid
  Kijk goed naar de duurzaamheidsklasse van het hout. Bij een lage duurzaamheidsklasse is het bijvoorbeeld goed om grondcontact te vermijden, om toch de maximale levensduur uit deze houtsoort te behalen.
 1. Onderhoud
  Houd rekening met het onderhoud dat het hout nodig heeft. Hout in de tuin vergrijst na verloop van tijd. Om de oorspronkelijke uitstraling te behouden is regelmatig onderhoud nodig.

Extra advies nodig?

Met de juiste keuze in tuinhout leg je een solide basis voor elk buitenproject en geniet je jarenlang van een prachtige en duurzame constructie. Toch nog moeite bij de keuze van het juiste hout? Onze houtexperts staan voor je klaar.