Products categories:Hout

Naaldhout - rondhout

Vuren rondhout is het product waar-mee het bij ons ooit begon. De basis onder ons bedrijf. Heel lang door ons zelf geproduceerd en sinds een paar jaar door ons duurzaam geïmporteerd.

Wat zijn ronde naaldhouten palen?

Ronde naaldhouten palen worden gemaakt van twee soorten naaldhout: Vuren, afkomstig van de Fijnspar (Picea Abies) en Grenen, afkomstig van de Grove Den (Pinus Sylvestris). De bomen komen in grote delen van Europa voor, waaronder ook in ons land. Met name in Scandinavië en Noord-Oost Europa zijn gigantische bossen te vinden. Naaldhout wordt ook wel tuinhout genoemd en is één van de meest gebruikte houtsoorten in onze tuinen.

Naaldhout - rondhout

Geschild of gefreesd rondhout: de verschillen

Ronde Vuren palen zijn er in twee soorten: geschild en gefreesde palen. De geschilde palen zijn van de schors ontdaan en hebben nog een redelijk natuurlijk uiterlijk, met één dik en één dun uiteinde. Een gefreesde paal is een strakke rechte paal, die over de hele lengte even dik is.

Naaldhout - rondhout

Download hier het productblad

Alle informatie over ons assortiment ronde naaldhouten palen vindt je hier.

Naaldhout - rondhout

Geïmpregneerd of onbehandeld Vuren

Vuren hout heeft van nature een lage duurzaamheid. Dat betekend met name bij direct grondcontact een relatief beperkte levensduur. Om deze levensduur te verlengen, wordt Vuren hout “geïmpregneerd”. Naast het verlengen van de levensduur, krijgt het Vuren hout door deze bewerking een groene kleur.

Dit zijn projecten waarbij we Naaldhoutenpalen hebben ingezet:

Kunstwerk gefreesd naaldhout

Zonder Vuren hout geen Houtverwerkingsindustrie Fransen

In 1895 legde onze stamvader Hein Fransen de basis van ons bedrijf, door een handel in stookhout op te starten. In de decennia erna hield de familie Fransen zich op verschillende manieren bezig met de houthandel. Het was Heins kleinzoon, Antoon Fransen, die in 1978 voortborduurde op de gelegde basis door de een nieuwe bedrijfstak op te richten: Houtverwerkingsindustrie Fransen BV.

Bij deze nieuwe afdeling van het toenmalige bedrijf, richtte Antoon zich op een nieuw product: Vuren rondhout. Voor de productie werd de ruwe grondstof rechtstreeks bij de bron ingekocht. Deze stammen werden vervolgens in Deurne geschild (ontschorst) en voorzien van een punt. Vervolgens gingen de ronde paaltjes in volle bundels en met volle vrachten naar de klant.

 

Bijna 40 jaar lang produceerden we op deze manier in Deurne ronde Vuren palen. Gedurende die jaren groeide het bedrijf uit tot een breed georiënteerde houthandel, die naast Vuren hout nog veel andere houtsoorten en producten verhandelt. Maar altijd bleef Vuren rondhout een onderdeel van ons assortiment. Ook nadat in 2015 de productie van de ronde Vuren palen werd verplaatst naar Litouwen. Sindsdien kopen we de palen kant-en-klaar in bij onze partner, die het hout bovendien met FSC certificering aan ons levert.

Ook in de toekomst zal Houtverwerkingsindustrie Fransen BV jouw partner en specialist op het gebied van Vuren rondhout blijven.