Products categories:Hout

Robinia planken & balken

Planken, balken en schaaldelen van Robinia zijn ijzersterk, bijzonder duurzaam en ook nog eens betaalbaar. Voor de robuustere toepassingen is deze houtsoort een goede keus.

Wat is bezaagd Robinia?

Bezaagd Robinia is er in verschillende vormen: planken, balken of schaaldelen. Allemaal producten van de Robinia boom (Robinia Pseudoacacia), die rond het begin van de 18e eeuw in Europa werd geïntroduceerd en inmiddels met name in Oost-Europa veelvuldig voorkomt.  Bezaagd Robinia hout is zeer sterk en duurzaam een heeft een natuurlijke, goudgele kleur.

Robinia planken & balken

De mooiste Robinia schaaldelen

Op zoek naar Robinia schaaldelen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Ons assortiment bevat enkel een hoge kwaliteit schaaldelen in verschillende maatvoeringen. Al onze schaaldelen zijn bovendien spintvrij geschuurd.

Robinia planken & balken

Download hier het productblad.

Alle informatie over ons assortiment bezaagd Robinia hout vind je hier.

Robinia planken & balken

Robinia balken en robinia planken

Naast de bekende Robinia schaaldelen, hebben wij ook bezaagde Robinia planken en balken. Het bezaagde Robinia hout is bijzonder sterk en hard en heeft daardoor ook bij buitentoepassingen een erg lange levensduur.

Dit zijn projecten waarbij we Robinia planken of balken hebben ingezet:

Paardenshelter Robinia schaaldelen

Van boom tot eindproduct

Als één van de eersten (zo niet dé eerste) introduceerde Houtverwerkingsindustrie Fransen de houtsoort Robinia in Nederland. Als snel kwamen ook de eerste bezaagde producten in het assortiment. Eerst planken en balken, later ook schaaldelen.

Het produceren van bezaagde Robinia producten is nog niet zo eenvoudig. De robinia boom is namelijk een boom die niet kaarsrecht omhoog groeit, maar altijd diverse “kronkels” en krommingen bevat. Het is voor zagerijen dan ook een uitdaging om uit die grillig gevormde bomen en boomstammen, lange rechte stukken te selecteren. Want een boomstam moet natuurlijk recht zijn, om hier een rechte paal of balk uit te kunnen zagen. Om deze reden zijn bezaagde Robinia palen en balken doorgaans tot een maximale lengte van 300 cm. verkrijgbaar. Ook de breedte is doorgaans beperkt tot 150 mm.

Een kleine uitzondering op deze beperking zijn de schaaldelen. Omdat deze de natuurlijke vorm van de boom mogen volgen en niet kaarsrecht hoeven te zijn, zijn er ook lengtes van meer dan 300 cm. beschikbaar. Ook breedtes van 150 tot 200 mm., en soms zelfs breder dan 200 mm., komen voor.

Bezaagd Robinia hout heeft nog een uitdaging die het tot een uitdagend product maakt: het kan gaan werken. Dat wil zeggen: uitzetten of krimpen, maar soms ook krom trekken of torderen. Bij het gebruik van bezaagd Robinia is het daarom belangrijk om het hout goed te bevestigen. Daarmee verklein je de kans op werking.